Πεμπτη, 16 Αυγούστου 2018
 
Τελευταία ενημέρωση: 13/11/2010 10:27:53
Ανακοινώσεις: 
 
Quick Links
 
Υπεξαίρεση 900.000 ευρώ στη Μύκονο
Είστε εδώ: Υπόθεση "Οικονομικό Σκάνδαλο" > Υπεξαίρεση 900.000 ευρώ στη Μύκονο
 
EΛΛAΔA Hμερομηνία δημοσίευσης: 02-03-10
Υπεξαίρεση 900.000 ευρώ στη Μύκονο
Φόροι από επιχειρήσεις δεν έφτασαν ποτέ στα ταμεία του δήμου του νησιού
Του Κωστα Oνισενκο
Εκτεταμένοι έλεγχοι στα έσοδα του Δήμου Μυκόνου πραγματοποιούνται έπειτα από έρευνες του Σώματος Ορκωτών Λογιστών, από τις οποίες προέκυψε ότι περίπου 900.000 ευρώ έκαναν «φτερά» από τα ταμεία του δήμου. Ακόμη, εντοπίστηκαν «πλαστά» διπλότυπα εισπράξεων, ενώ αναζητούνται χαμένοι φάκελοι με οικονομικά στοιχεία. Οπως φαίνεται, κάποιοι εισέπρατταν φόρους από επιχειρήσεις υπέρ του δήμου, αλλά «ξεχνούσαν» να αποδώσουν τα χρήματα στα ταμεία. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η υπόθεση έχει ήδη διαβιβαστεί στην Επιτροπή Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Ενέργειες και αναμένεται να διερευνηθεί ο ρόλος επτά συνολικά ατόμων, τεσσάρων υπαλλήλων και τριών πρώην αντιδημάρχων. Μάλιστα δεν αποκλείεται να ανοιχθούν οι τραπεζικοί λογαριασμοί τους, να τους απαγορευτεί η έξοδος από τη χώρα και να δεσμευτεί η ακίνητη περιουσία τους μέχρι τη πλήρη διαλεύκανση.
Το Σώμα Ορκωτών Λογιστών ξεκίνησε τις έρευνες στις 28/12 προκειμένου να διαπιστώσει αν τέσσερις συγκεκριμένες επιχειρήσεις είχαν αποδώσει τον φόρο παρεπιδημούντων (2% από τα ακαθάριστα έσοδα). Οπως προέκυψε, ενώ οι εταιρείες είχαν πληρώσει, τα χρήματα δεν μπήκαν ποτέ στα ταμεία του δήμου για το διάστημα 2002 - 2009. «Οι τέσσερις εταιρείες, τα δικαιολογητικά των οποίων εξετάσαμε, έχουν νομότυπα δικαιολογητικά πληρωμής στον δήμο, συνολικού ποσού 888.659,41 ευρώ. Το ποσό αυτό δεν προκύπτει να έχει καταχωρισθεί στα έσοδα του δήμου και δεν φαίνεται να εισπράχθηκε ποτέ από αυτόν», αναφέρει σχετικά το πόρισμα των ελεγκτών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Μυκόνου, κ. Αθανάσιο Μέγα, οι έλεγχοι ξεκίνησαν κατόπιν εντολής του, όταν στο πλαίσιο ελέγχου για τον ισολογισμό του δήμου εντοπίστηκε ακύρωση διπλοτύπων είσπραξης.
Πολλαπλάσιο ποσό
Η παραπάνω υπόθεση αποτελεί μονάχα την κορυφή του παγόβουνου, καθώς εκτιμάται ότι το συνολικό ποσόν της υπεξαίρεσης είναι πολλαπλάσιο. Σύμφωνα με την έκθεση, διαπιστώθηκε ότι «για την παράνομη ιδιοποίηση των εσόδων του δήμου χρησιμοποιούνταν κυρίως μη εκδοθέντα ή ακυρωθέντα διπλότυπα προηγούμενων χρήσεων, που εκτυπώνονταν εκτός του μηχανογραφικού συστήματος του δήμου που εκδίδει τα Διπλότυπα Είσπραξης». Ο αριθμός αυτών των διπλοτύπων είναι πολλαπλάσιος από αυτόν που ταυτοποιήθηκε από τις συναλλαγές με τις τέσσερις εταιρείες που ελέγχθησαν.
Κατόπιν τούτου, οι αρμόδιες υπηρεσίες ξεκίνησαν ελέγχους στο σύνολο των οικονομικών του δήμου, κυρίως των εσόδων. Ειδικότερα, ελέγχονται τα τέλη παρεπιδημούντων από όλα τα ξενοδοχεία, έσοδα από μίσθωση παραλιών, έσοδα από τους κοινόχρηστους χώρους κ.λπ. Καλά πληροφορημένη πηγή ανέφερε στην «Κ» ότι ήδη από τους πρώτους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι οι φάκελοι που αφορούν εκμετάλλευση παραλιών του νησιού από το 2002 μέχρι και το 2007 έχουν... εξαφανιστεί. Οι ορκωτοί λογιστές συνεχίζουν το ελεγκτικό τους έργο, ενώ την υπόθεση παρακολουθεί η Επιτροπή για την καταπολέμηση του «μαύρου χρήματος». Εχουν ενημερωθεί οι αρμόδιες εισαγγελίες, το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και το Ελεγκτικό Συνέδριο.


Πηγή : επίσημη ιστοσελίδα ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ - Σχετικό link
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_02/03/2010_392606


Πίσω
Αποστολή σελίδας με email  Αποστολή σελίδας με email
Εκπτύπωση σελίδας Εκπτύπωση σελίδας
Πάνω