
PIZZA NAPOLETANA -NEAPOLITAN PIZZA-ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΙΚΗ ΠΙΤΣΑ
Ένας Ναπολιτάνος pizzaiolo, ο Orazio Speranza θα μας οδηγήσει στον μαγικό κόσμο της «Ναπολιτάνικης Πίτσας».

Σε κάθε περιοχή της Ιταλίας, είτε είναι επαγγελματίες, είτε οικιακοί μάγειρες και μαγείρισσες, είναι περήφανοι για την γαστρονομική τους παράδοση, προβάλουν και σέβονται και τις τεχνικές και τα βασικά υλικά που συνθέτουν τα πιάτα τους. Έχοντας φτάσει την κουζίνα τους σε κάποιο επίπεδο προστατεύουν αυτή τους την κατάκτηση σαν κόρη οφθαλμού. Πολύ δε περισσότερο έχουν καταφέρει πολλά προϊόντα τους να πάρουν τις απαραίτητες πιστοποιήσεις και για την αυθεντικότητα των παρασκευών τους έχουν ένα δίκτυο κανόνων ελέγχου.
Η Ναπολιτάνικη Πίτσα είναι εγγεγραμμένη στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της #UNESCO. Έχει τρυφερό λεπτό ζυμάρι, που γύρω-γύρω φουσκώνει ελαφρά δημιουργώντας ένα στεφάνι.
Βασικές παραδοσιακές παρασκευές η Pizza Margherita και η Pizza (alla) Marinara κ.ά.
Ανάμεσα στα βασικά της υλικά είναι η σάλτσα από συγκεκριμένη ποικιλία ντομάτας, η μοτσαρέλα μπουράτα, το σκόρδο, η ρίγανη, ο βασιλικός… Είμαστε άλλωστε στη Νάπολη. Κάθε συζήτηση για εισαγόμενες πρώτες ύλες και νεωτεριστικές φαντασιώσεις σε γευστικό επίπεδο, είναι περιττή.
Ο καλεσμένος μας Orazio Speranza είναι πιστοποιημένος πρεσβευτής της Pizza Napolitana στην Ελλάδα. Ζει και εργάζεται πολλά χρόνια στη Μύκονο. Προσφέρθηκε με χαρά να ξεναγήσει τους φίλους της Λέσχης Γαστρονομίας Μυκόνου στις νοστιμιές και στα μυστικά της ιδιαίτερης πατρίδας του.
Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου 2025, στις 5:30 μμ σας περιμένουμε στην πλατεία της Άνω Μεράς, σε μια εκδήλωση για μια ακόμα φορά ανοικτή σε όλους και όλες.
