19.7 C
Mykonos
Thursday, May 23, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΕπαγγελματίες: Όλα τα SOS του νέου Ε3 – Οι αλλαγές και οι...

Επαγγελματίες: Όλα τα SOS του νέου Ε3 – Οι αλλαγές και οι προσυμπληρωμένοι κωδικοί

Στην τελική ευθεία για την πρεμιέρα των νέων φορολογικών δηλώσεων βρίσκεται η ΑΑΔΕ η οποία λίγο πριν ανοίξει τις πύλες της ηλεκτρονικής πλατφόρμα δίνει οδηγίες για τη συμπλήρωση του νέου εντύπου Ε3 το οποίο συμπληρώνουν και υποβάλουν μαζί με τη δήλωση (έντυπο Ε1) επαγγελματίες και επιχειρήσεις.

Το νέο Ε3 έχει προσυμπληρωμένους κωδικούς για τα έσοδα και τα έξοδα, για ενεργούς τραπεζικούς επαγγελματικούς λογαριασμούς, τα POS της επιχείρησης, τον μέσο αριθμό απασχολούμενων. Ωστόσο, οι κωδικοί του Ε3 δεν είναι «κλειδωμένοι», με τους φορολογούμενους να έχουν τη δυνατότητα να παρέμβουν για διορθώσεις, μέχρι να γίνει η οριστική υποβολή του εντύπου.

Με τα στοιχεία που θα δηλωθούν στο Ε3 θα υπολογιστεί με λογιστικό τρόπο το καθαρό εισόδημα που απέκτησαν το 2023 περίπου 730.000 επαγγελματίες ενώ στο βασικό έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης, θα βρίσκεται προσυμπληρωμένο και «κλειδωμένο» το τεκμαρτό εισόδημα με βάση το νέο καθεστώς που ισχύει από τα εισοδήματα του 2023.

Οι οδηγίες

Με το χρόνο να μετρά αντίστροφα για την έναρξη υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή παρέχει οδηγίες για τον τύπο και το περιεχόμενου του Ε3:

Συγκεκριμένα:

1. Το έντυπο Ε3 συνυποβάλλεται με τις εμπρόθεσμες και εκπρόθεσμες αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις με τα έντυπα «Ε1» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος φυσικών προσώπων) και «Ν» (Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων).

2. Η ΑΑΔΕ έχει προσυμπληρώσει κατηγορίες εσόδων και εξόδων με ποσά στους σχετικούς κωδικούς των αντίστοιχων πινάκων βάσει των δεδομένων που διαβιβάζονται στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ. Εφόσον δεν έχει προηγηθεί χαρακτηρισμός των σχετικών εξόδων στην ψηφιακή πλατφόρμα myDΑΤΑ, όλα τα έξοδα προσυμπληρώνονται στον κωδικό 585 («Διάφορα Λειτουργικά Έξοδα») της στήλης «Σύνολο», στην επιλογή 016 του σχετικού Υποπίνακα.

3. Η ορθή και ακριβής συμπλήρωση του Εντύπου Ε3 συνιστά υποχρέωση και ευθύνη του φορολογούμενου. Η προσυμπλήρωση των κωδικών του Εντύπου Ε3 έχει ως σκοπό τη διευκόλυνση του φορολογουμένου και δεν είναι δεσμευτική για αυτόν. Τα προσυμπληρωμένα ποσά στους κωδικούς του εντύπου Ε3 δύνανται να τροποποιούνται από τον φορολογούμενο.

4. Στις περιπτώσεις συζύγων και φυσικών προσώπων που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και υποβάλλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται για καθένα από τους συζύγους/μέρη συμφώνου συμβίωσης όπου αυτό απαιτείται για τα επιμέρους εισοδήματά τους.

5. Σε περίπτωση διακοπής εργασιών και έναρξης εντός του ίδιου φορολογικού έτους, υποβάλλεται μία (1) κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα για όλο το φορολογικό έτος.

6. Δεν προβλέπεται η υποβολή του εντύπου Ε3 με επιφύλαξη, καθόσον η επιφύλαξη αφορά αποκλειστικά το περιεχόμενο της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος (έντυπο Ε1 ή N, κατά περίπτωση).

7. Η κατάσταση οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα υποβάλλεται μία φορά για το σύνολο της επιχείρησης ανεξαρτήτως αριθμού υποκαταστημάτων και κλάδων.

8. Ο υπόχρεος σε υποβολή κατάστασης οικονομικών στοιχείων από επιχειρηματική δραστηριότητα συμπληρώνει τους πίνακες εκείνους που τον αφορούν.

9. Οποιαδήποτε μεταβολή που επήλθε στην κατάσταση της επιχείρησης μέσα στο φορολογικό έτος δεν μπορεί να δηλωθεί στο έντυπο Ε3 εάν προηγουμένως δεν έχει δηλωθεί στο Τμήμα Μητρώου της αρμόδιας για την παραλαβή της δήλωσης υπηρεσίας.

10. Προκειμένου για φυσικά πρόσωπα, το Ε3 συνυποβάλλεται από τους αποκτώντες εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα για τις ανάγκες λογιστικού προσδιορισμού του αποτελέσματος, ανεξάρτητα της υποχρέωσης της τήρησης κατάλληλων λογιστικών αρχείων (βιβλία και στοιχεία).

11. Για τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, το έντυπο Ε3 υποβάλλεται όταν αποκτούν εισόδημα από επιχειρηματικές συναλλαγές, ενώ στην περίπτωση που έχουν εισόδημα μόνο από κεφάλαιο και υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, καθώς και όταν αποκτούν έσοδα μη φορολογούμενα, υποβάλλουν το έντυπο Ε3 χωρίς να αναγράφονται ποσά.

Οι αλλαγές

Στις βασικότερες αλλαγές που έγιναν στον έντυπο Ε3 προβλέπουν:

1. Στον πίνακα Β προστέθηκε στα κριτήρια μεγέθους οντοτήτων νέα γραμμή «Μέσος Αριθμός Εργαζομένων Πλήρους Απασχόλησης που μισθώνονται από άλλη επιχείρηση»

2. Στον κωδικό 083 προστέθηκαν οι ενισχύσεις για:

– Έκτακτη προσωρινή στήριξη σε γεωργούς και ΜΜΕ που πλήττονται από τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία (σχετικό άρθρο 72 του ν. 5016/2023) και

– Ενισχύσεις που χορηγούνται βάσει της ανακοίνωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2022/C 426/01) «Προσωρινό πλαίσιο για τη λήψη μέτρων κρατικής ενίσχυσης με σκοπό τη στήριξη της οικονομίας μετά την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» (σχετικό άρθρο 47 του ν.5035/2023).

3. Στον πίνακα ΣΤ προστέθηκαν κωδικοί για τη χορήγηση προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε πράσινη οικονομία ενέργεια και ψηφιοποίηση που πραγματοποιούνται στα φορολογικά έτη 2023, 2024 και 2025.

insider.gr

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ