Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Τουρλιανής Αρχιμανδρίτης Αλέξιος έδωσε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη στην ιστοσελίδα Mykonos Today για την ιστορία της Μονής που βρίσκεται στην Άνω Μερά για το Κατηχητικό σχολείο καθώς και έδωσε το δικό του μήνυμα προς τους νέους.
Διαβάστε την σχετική συνέντευξη
– Πόσο σημαντικό είναι το “Κατηχητικό” στα νέα παιδιά;
Κατ’ αρχάς θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την τιμή που μου κάνετε να φιλοξενήσετε στον έγκριτο ιστότοπό σας τις απόψεις μου, πάνω σε θέματα για πού αφορούν στην Εκκλησία και την κοινωνία.
Το Κατηχητικό Σχολείο, που είχε τόσο πολύ κατά το παρελθόν λοιδωρηθεί, κρίνω ότι είναι ἀκρως σημαντικό για τη διαμόρφωση υγιούς προσωπικότητας στα νέα παιδιά.
Όπως πηγαίνουν στο Σχολείο για να μάθουν τα μυστικά της γνώσης και της Επιστήμης, έτσι πρέπει να παρακολουθούν και το Σχολείο του Χριστού, το Κατηχητικό, για να μάθουν το θέλημα του Θεού και να το εφαρμόζουν στη ζωή τους.
Από τις τάξεις των Κατηχητικών Σχολείων πέρασαν γενιές και γενιές παιδιών και νέων, που, χάρη στα όσα διδάχθηκαν από τους Κατηχητές και τις Κατηχήτριές τους, διαμόρφωσαν ολοκληρωμένη προσωπικότητα και αναδείχθηκαν άξιοι κοινωνικοί εργάτες, άριστοι οικογενειάρχες και καταξιωμένοι επαγγελματίες και διαπρεπείς επιστήμονες.
– Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους νέους;
Το μήνυμά μου προς τους νέους δεν είναι άλλο, παρά η πρόσκλησή μου προς αυτός να έλθουν πιο κοντά στην Εκκλησία.
Σε μια εποχή γεμάτη ανασφάλεια και ανατροπές, αμφισβήτησης αξιών και ιδανικών, που στήριξαν επί αιώνες την Πατρίδα και την κοινωνία μας, σε μια εποχή που η νεανική και ενδοσχολική βία αυξάνεται απειλητικά, αποτέλεσμα της απογοήτευσης των νέων και της έλλειψης προτύπων, η Εκκλησία τους καλεί να βιώσουν μια νέα πραγματικότητα, ένα άλλο τρόπο ζωής!
Με πρότυπο και οδηγό το Χριστό και τους Αγίους μας, θα μάθουν πώς να γνωρίσουν και πώς να αγαπήσουν το Θεό, το συνάνθρωπό τους, τον ίδιο τους τον εαυτό, πώς να ζουν με απλότητα και αξιοπρέπεια, πώς να αγαπούν την αλήθεια και να μάχονται για τη δικαιοσύνη!
Και πάνω απ’ όλα στις χαρές και τις λύπες τους, τις απογοητεύσεις και τις δυσκολίες τους, στην απελπισία, αλλά και στις ελπίδες τους θα έχουν φίλο και προστάτη και βοηθό τον Ίδιο το Χριστό, που δεν θα τους διαψεύσει ποτέ!
– Μας έκανε μεγάλη εντύπωση η λεπτομέρεια στο τέμπλο του ναού. μπορείτε να μας πείτε λίγα πράγματα?
Το σημερινό καθολικό της μονής είναι τρίκλιτος ναός σταυροειδούς σχήματος με τρούλο ενώ εξωτερικά έχει κτιστεί επιβλητικό κωδωνοστάσιο. Το κεντρικό κλίτος του καθολικού είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου, το αριστερό κλίτος στο Γενέσιο της Θεοτόκου και το δεξί κλίτος προς τιμήν του ευεργέτη ηγούμενου Ιγνατίου, είναι αφιερωμένο στον Άγιο Ιγνάτιο τον Θεοφόρο.
Το ξυλόγλυπτο τέμπλο το οποίο κατασκευάστηκε το 1775 όπως αναγράφεται στην επιγραφή του, αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα του Μπαρόκ ρεύματος όπως εφαρμόστηκε από Ιταλούς δημιουργούς στην Ελλάδα. Το αριστουργηματικό τέμπλο με διαστάσεις 10,30μ Χ 6,15μ φέρεται να φιλοτεχνήθηκε από Φλωρεντινούς καλλιτέχνες «κατά το σχέδιον της Βιέννης» και εκτείνεται και στα τρία κλίτη.
Είναι ευθύγραμμης κάτοψης και το ανώτερο τμήμα του θριγκού προεξέχει ελαφρώς. Η λάξευσή του χαρακτηρίζεται ως μικτή με μεγαλύτερο μέρος του να είναι δουλεμένο πρόστυπο ανάγλυφο σε ορισμένες περιοχές, ιδιαίτερα έξεργο στις περισσότερες, ενώ οι ζώνες των δρακόντειων και των μεταλλίων είναι ¨σκαλιστές στον αέρα¨.
Η επιφάνεια έχει επενδυθεί με τον παραδοσιακό τρόπο της στιλβωτής επιχρύσωσης, ενώ φέρει επίσης πλούσια χρωματική παλέτα σε επιμέρους ανάγλυφες λεπτομέρειες, είτε απευθείας επάνω στο στιλβωτό με χρώματα που χαρακτηρίζονται από διαφάνεια, είτε στην προετοιμασία. Η εναλλαγή στιλβωτού χρυσού και χρωματικού διακόσμου έχει γίνει με τέτοιο τρόπο που αποδίδεται με αρμονία ένα πλούσιο και περίτεχνο τέμπλο, εξαίρετο δείγμα του Μπαρόκ ρεύματος στον ελλαδικό χώρο.
Στα θωράκια του τέμπλου και γύρω από την ωραία Πύλη μπορεί κανείς να θαυμάσει, σε μικρογραφία, ξυλόγλυπτες παραστάσεις της Γεννήσεως και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, της Ανάστασης του Λαζάρου και της Βαϊοφόρου.
– Μιλήστε μας για το κατέβασμα της Παναγίας από την Άνω Μέρα στην Χώρα.
Η ιστορική μονή της Παναγίας της Τουρλιανής πανηγυρίζει με κάθε εκκλησιαστική λαμπρότητα και με την αθρόα συμμετοχή των ευσεβών Μυκονίων στις 23 Αυγούστου, κατά την ημέρα δηλαδή της Αποδόσεως της εορτής της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου. Αλλά η παλαίφατη αυτή Ιερά Μονή συνδέεται από την εποχή της ιδρύσεώς της και με παμπάλαια λατρευτικά έθιμα και ωραιότατες παραδόσεις.
Έτσι από το 1542 μέχρι και σήμερα συνεχίζεται το παραδοσιακό έθιμο της καθόδου της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας Τουρλιανής το Σάββατο της πρώτης εβδομάδας της Μεγάλης Τεσσαρακοστής από το μοναστήρι στη Χώρα και της ανόδου Της από τη Χώρα στο μοναστήρι το Σάββατο του Λαζάρου.
Κατά την κάθοδο και άνοδο της εικόνας συμμετέχει με μεγάλη ευσέβεια σύσωμος ο Μυκονιάτικος λαός, διανύοντας με τα πόδια την απόσταση των 7 χιλιομέτρων από την Άνω Μερά, όπου βρίσκεται το μοναστήρι, στη Χώρα και αντίστροφα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής η θαυματουργή εικόνα παραμένει προς προσκύνηση σε έναν από τους τρεις ενοριακούς ναούς της Χώρας (Μεγάλη Παναγιά, Πανάχραντος, Αγία Κυριακή). Το παραδοσιακό αυτό έθιμο της παραμονής της εικόνας στη Χώρα έδινε την ευκαιρία σε όλους τους ναυτικούς του νησιού να προσκυνήσουν την ιερά και περίπυστη εικόνα της Θεομήτορος και να ζητήσουν τις πρεσβείες Της, προτού αναχωρήσουν για το ταξίδι τους.
– Στο μοναστήρι λειτουργεί εκκλησίαστικου περιεχομένου μουσείο. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτό και τα έργα που εκτίθενται στο κοινό.
Στη νότια πτέρυγα του Μοναστηριακού συγκροτήματος, οι Πατέρες της Μονής διέσωσαν και διεφύλαξαν σε ειδικούς χώρους λατρευτικά και Λειτουργικά αντικείμενα, με τα οποία, στο πέρασμα των αιώνων, η ευσέβεια των πιστών κατεκόσμησε το Μοναστήρι, όπως ιερές Εικόνες, εκκλησιαστικά σκεύη, ιερά άμφια, αφιερώματα, βιβλία, ξυλόγλυπτα, κανδήλες και Πατριαρχικά Σιγίλια, με τα οποία αναγνωρίστηκε η τιμή και η αξία της Μονής ως Σταυροπηγίου, μέχρι της ανακηρύξεως του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο φιλόπονος και φιλόκαλος μακαριστός Ηγούμενος της Μονής, Αρχιμ. Φιλάρετος Γεροντάρης, απεφάσισε την αναδιοργάνωση του Μουσείου της Μονής, σύμφωνα με τις τελευταίες προδιαγραφές της σύγχρονης Μουσειολογίας, ώστε τα μεν ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα να συντηρηθούν και ν’ αποκατασταθούν εις το αρχαίο κάλλος, η δε προβολή και παρουσίασή τους να ικανοποιεί και τους πλέον απαιτητικούς επισκέπτες και προσκυνητές.
Το όλο έργο ανατέθηκε στον Συντηρητή έργων Εκκλησιαστικής Τέχνης κ. Μηνά Χατζηχρήστου, ο οποίος, με τους συνεργάτες του, ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες της Μονής.
Το Εκκλησιαστικό Μουσείο διαρκώς εμπλουτίζεται με νέα εκθέματα, όχι μόνο εκκλησιαστικού αλλά και λαογραφικού χαρακτήρα, συνεχώς εκσυγχρονίζεται, παρακολουθώντας τις εξελίξεις της Μουσειολογίας και δικαιολογημένα αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών.
– Πατέρα Αλεξιε κατά καιρούς βλέπουμε από εσάς κάποιο κάλεσμα στους πιστούς για διάφορες ομιλίες από άλλους πατέρες. Πώς ανταποκρινονται οι πιστοί;
Από τότε που με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του Σεβασμιωτάτου κ. Δωροθέου Β΄ ανέλαβα την Ηγουμενία της Ιεράς Μονής, έθεσα στόχο να καταστεί η Μονή μας κέντρο πνευματικής και ιεραποστολικής δράσεως και εκκλησιαστικής επιμορφώσεως του πιστού λαού.
Γι’ αυτό και θεώρησα σκόπιμο να καλώ διακεκριμένους Ομιλητές, οι οποίοι με τον εμπεριστατωμένο, θεολογικά τεκμηριωμένο και ταυτόχρονα απλό και παραστατικό λόγο τους, διαφωτίζουν και διδάσκουν τους πιστούς τις αλήθειες της Εκκλησίας και τους στηρίζουν στην αντιμετώπιση των καθημερινών δυσκολιών και προβλημάτων τους, στην ατομική και κοινωνική τους ζωή.
– Αραγε η εκκλησία πληρώνει φόρους και ΕΝΦΙΑ;
Παρά τα όσα επιτηδείως και κακοβούλως γνωστοί κύκλοι διατείνονται, σας διαβεβαιώ, μάλον η πραγματικότητα σας διαβεβαιώνει, ότι η Εκκλησία, οι Ναοί, οι Μονές και τα Εκκλησιαστικά ιδρύματα πληρώνουν και φόρους και ΕΝΦΙΑ, ακόμα και για ιδιοκτησίες, που δεν τους αποφέρουν κανένα έσοδο.
Η Μονή μας στο παρελθόν, μάλιστα, αναγκάστηκε να εκποιήσει Μοναστηριακά κτήματα για να μπορέσει να αποπληρὠσει τους δυσβάστακτους και ἀδικους φόρους που της είχαν επιβληθεί.
Δυστυχώς, παρά το ευρύτατο και κοινωνικά αναγκαίο έργο που επιτελεί η Εκκλησία, ιδίως τα χρόνια της κρίσεως, που όλοι βιώσαμε και ακόμα βιώνουμε, η Εκκλησία αντιμετωπίζεται, θα έλεγα, με αχαριστία από το Κράτος.
Παρά ταύτα, όμως, η Εκκλησία εξακολουθεί να επιτελεί την κοινωνική Της αποστολή, στηρίζοντας και ενισχύοντας τους εμπερίστατους συνανθρώπους μας, τους άνεργους, τους ανέστιους, τους ασθενείς, και ιδιαίτερα τις νέες και τους νέους μας, επικουρώντας τις ανάγκες των σπουδών τους.
Και τέλος, τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς θόρυβος για ένα ιδιωτικό Παρεκκλήσιο στην Άνω Μερά που έχει επιχωματωθεί. Ποια η θέση σας;
Για την εξέλιξη αυτή έχω ήσυχη τη συνείδησή μου. Εδώ και δύο χρόνια προσπαθώ να λειτουργώ σε όλα τα Παρεκκλήσια της Άνω Μεράς. Μέχρι τώρα έχω λειτουργήσει σε 30 Παρεκκλήσια, όπως γνωρίζουν και οι Ανωμερίτες, που εκκλησιάζονται στο Μοναστήρι μας τακτικά και συνεισφέρουν, ώστε κανένα παρεκκλήσιο να μη μένει αλειτουργητο.
Δυστυχὠς, το συγκεκριμένο ευρίσκεται μέσα σε ιδιωτική έκταση και έτσι δεν μπορούσα να έχω πρόσβαση σ’ αυτό.
Ελπίζω και εύχομαι το θλιβερό και ασεβές αυτό περιστατικό να μας ευαισθητοποιήσει όλους στην προστασία των όλων των Παρεκκλησίων της Μυκόνου από την καταστροφή και την βεβήλωση.
Σας ευχαριστώ πολύ!