28.8 C
Mykonos
Friday, June 21, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΓιώργος Χατζημάρκος: "Απαιτείται να εξασφαλίσετε σε αυτούς ειδικό πρόγραμμα προπόνησης"

Γιώργος Χατζημάρκος: “Απαιτείται να εξασφαλίσετε σε αυτούς ειδικό πρόγραμμα προπόνησης”

Με γλαφυρό τρόπο ο Περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος τεκμηρίωσε την ανάγκη η χώρα να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψιν τις ιδιαίτερες συνθήκες της νησιωτικότητας, από του βήματος της Γενικής Συνέλευση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Νοτίου Αιγαίου, για την ανάδειξη των νέων οργάνων της, που πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρόντων της Υπουργού Εσωτερικών, Νίκης Κεραμέως, του Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Γιάννη Παππά, του Αναπληρωτή Υπουργού Αθλητισμού, Γιάννη Βρούτση,  βουλευτών του Νοτίου Αιγαίου, του Γ.Γ. του υπουργείου Εσωτερικών,  Μιχάλη Σταυριανουδάκη, καθώς και του Δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα, στον χαιρετισμό του ο Περιφερειάρχης ανέδειξε τις πρωτιές του Νοτίου Αιγαίου, υπογραμμίζοντας ότι αυτές αποτελούν το επιστέγασμα του υψηλότερου βαθμού συνεργασίας που έχει επιτευχθεί στη χώρα, μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού τοπικής αυτοδιοίκησης. Και αυτό,  παρά το γεγονός ότι η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ο μοναδικός οργανισμός που κάνει διαχείριση κρίσεων 365 μέρες το χρόνο, αφού οι πολιτικές που εφαρμόζονται οριζόντια σε ολόκληρη τη χώρα, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα ιδιαίτερα ζητήματα της νησιωτικής Ελλάδας. «Οι πρωταθλητές δεν κλαίγονται. Απαιτείται να εξασφαλίσετε σε αυτούς ειδικό πρόγραμμα προπόνησης», ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Χατζημάρκος για να ζητήσει να υπάρξει μια γενναία μεταρρύθμιση με το ανάλογο ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων,  που θα απαντά στα ζητήματα της νησιωτικότητας, με όρους ισονομίας με την ηπειρωτική Ελλάδα.

«Θα ξεκινήσω λέγοντας στην κυρία Υπουργό ότι η χώρα έχει 12 Περιφέρειες. Έχει 12 περιφέρειες, και τα «εξωτερικά ιατρεία» που λέγονται Νότιο Αιγαίο. Γιατί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου δεν είναι Περιφέρεια. Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι ένας οργανισμός ο οποίος 365 μέρες το χρόνο κάνει διαχείριση κρίσης, διότι ουσιαστικά καλύπτει τους  28 ή 29  από τους 34 δήμους σε κρίσιμα ζητήματα της λειτουργίας τους. Αυτό έχει  να κάνει με την έλλειψη υπηρεσιών. Δεν παραπονιέμαι γι’ αυτό. Σας το παρουσιάζω ως ένα γεγονός που δείχνει ότι η χώρα πρέπει να προχωρήσει σε μια σοβαρή μεταρρύθμιση σε ότι έχει να κάνει με την αντιμετώπιση ειδικών ζητημάτων. Ειδικά ζητήματα θα πει ότι οι  πολιτικές που είναι οριζόντιες  για όλη την Ελλάδα, δεν μπορεί να έχουν εφαρμογή σε όλα τα ζητήματα  για όλη την Ελλάδα. Δεν μ αρέσει να κλαψουρίζω, δεν γκρινιάζω σχεδόν ποτέ, διότι εγώ θεωρώ τη νησιωτικότητα πλεονέκτημα. Θεωρώ την μονοκαλλιέργεια την καλύτερη ευκαιρία για πρωταθλητισμό. Και με αυτή την αντίληψη ήρθαν τα αποτελέσματα που ήρθαν στο Νότιο Αιγαίο, στο οποίο η κατάσταση κάθε άλλο παρά τραγική είναι.  Όχι γιατί το λέω εγώ επειδή  θέλω να στηρίξω μια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά γιατί  το λένε πολλοί διεθνείς οργανισμοί, που κανείς δεν μπορεί πια να αμφισβητήσει. Και επιτέλους, πρέπει να μπορούμε να συμφωνούμε σε πολύ συγκεκριμένες, αν μη τι άλλο αναφορές,  που έρχονται από τους οργανισμούς που όλοι θα πρέπει να σεβόμαστε, όπως για παράδειγμα η Eurostat” ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Χατζημάρκος, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του 16,7 % που πέτυχε το Νότιο Αιγαίο, τον υψηλότερο μεταξύ των ευρωπαϊκών περιφερειών.

Ο Περιφερειάρχης αναφέρθηκε επίσης στον δημογραφικό άθλο, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου να είναι η μοναδική στη χώρα που στην πρόσφατη απογραφή σημείωσε αύξηση πληθυσμού, στα αλλεπάλληλα ρεκόρ στον τουρισμό, στις διαδοχικές πρωτιές όσον αφορά την απορρόφηση  των ευρωπαϊκών πόρων, στην αύξηση των χρηματοδοτήσεων.

«Μπορώ να μπορώ να μιλάω πολλή ώρα για πρωτιές, αλλά για καμία από αυτές τις πρωτιές δεν έχω κλέψει την πατρότητα. Θεωρούσα και θεωρώ τον εαυτό μου μέλος μιας μεγάλης ομάδας και σε κάθε δημόσια αναφορά μου, γραπτή ή προφορική, δεσμευτικά δηλώνω ότι αυτή είναι νίκη του πρώτου και του δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Όλες αυτές οι νίκες έχουν έρθει, διότι εδώ έχει επιτευχθεί ο υψηλότερος βαθμός συνεργασίας στη χώρα,  μεταξύ πρώτου και δεύτερου βαθμού αυτοδιοίκησης. Εκατοντάδες προγραμματικές συμβάσεις, που έχουν οδηγήσει σε εκατοντάδες εργοτάξια που σήμερα είναι ανεπτυγμένα σε όλα τα νησιά του Αιγαίου» ανέφερε.

Ειδική αναφορά έκανε ο Περιφερειάρχης  στα έργα περιβάλλοντος που υλοποιούνται στο Νότιο Αιγαίο, και κυρίως στα πρωτοποριακά και καινοτόμα projects της Τήλου, της Χάλκης  και της Αστυπάλαιας, όπως και το Πρόγραμμα «The Rhodes co lab” της Ρόδου:  «Αυτή την περίοδο υλοποιούνται τα μεγαλύτερα έργα περιβάλλοντος που έχουν γίνει ποτέ στην ιστορία των νησιών, τα οποία ξεπερνάνε τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Αυτή η Περιφέρεια που λειτουργεί σαν “εξωτερικά ιατρεία” κάνει τα πάντα, κάνει λιμενικά που δεν έχουμε αρμοδιότητα κάνει, σχολεία, κάνει αθλητικά, κάνει  έργα αποχέτευσης και ύδρευσης, κάνει ό,τι μπορείτε να φανταστείτε.  Αλλά περιβάλλον, δεν είναι μόνο οι βαριές υποδομές που βεβαίως είναι απολύτως αναγκαίες. Περιβάλλον είναι και οι πρωτοβουλίες οι οποίες μας βάζουν στη νέα εποχή. Σήμερα, στην Ελλάδα τα τρία πιο πετυχημένα project αειφορίας και καινοτομίας σε ότι αφορά το περιβάλλον είναι στο Νότιο Αιγαίο.»

Καταλήγοντας ο Περιφερειάρχης τόνισε  πως «στο Νότιο Αιγαίο, η συμπόρευση με τον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης είναι όχι μόνο μονόδρομος, αλλά,  ειδικά στα νησιά μας,  είναι αναγκαία συνθήκη επιτυχίας» ενώ απευθυνόμενος στους δημάρχους των νησιών, τους ευχήθηκε καλή επιτυχία στο έργο τους, στην πενταετή θητεία που έχουν μπροστά τους. «Να ξέρετε ότι η μεγάλη αγκαλιά που λέγεται περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι και μεγάλος σύμμαχος στα σχέδιά σας» ανέφερε.

Απευθυνόμενος στους παρόντες υπουργούς, ο κ. Χατζημάρκος τόνισε:

«Αυτά τα λίγα που προανέφερα για το Νότιο Αιγαίο το καθιστούν τον φάρο ελπίδας και ανάτασης της χώρας. Είστε σε μια αίθουσα που αυτή η πολύ μεγάλη ομάδα είναι μια ομάδα πρωταθλήτρια. Ο πρωταθλητής δεν κλαίγεται ποτέ, απλώς ο πρωταθλητής θέλει ειδικό πρόγραμμα προπόνησης. Αυτό ζητάμε από εσάς».

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ