23.7 C
Mykonos
Tuesday, September 17, 2024
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΗ κλιματική αλλαγή πλήττει τη φήμη της Ελλάδας | Συνέπειες και σε...

Η κλιματική αλλαγή πλήττει τη φήμη της Ελλάδας | Συνέπειες και σε άλλους μεσογειακούς προορισμούς

Έντονη επίδραση στη φήμη της Ελλάδας φαίνεται να είχε η κάλυψη των πυρκαγιών στο νησί της Ρόδου, πέρυσι το καλοκαίρι, αλλά και οι επακόλουθες πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, στη Θεσσαλία, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγαν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ταξιδιών (ETC) και η MMGY TCI Research, κορυφαίος πάροχος λύσεων βασισμένων σε δεδομένα για Οργανισμούς Μάρκετινγκ Προορισμών (DMOs).

Σύμφωνα με τη μελέτη για την Κλιματική Αλλαγή και τον Τουρισμό στην Ευρώπη, η οποία διερευνά τον αντίκτυπο των συζητήσεων για την κλιματική αλλαγή στη φήμη των ευρωπαϊκών προορισμών το 2023, η  Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία επηρεάστηκαν περισσότερο από άποψη δημοτικότητας από το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των ταξιδιών το 2023. Καθώς είναι επίσης μερικοί από τους πιο θερμούς και πιο επισκέψιμους ευρωπαϊκούς προορισμούς κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι ιστορίες σχετικά με τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής που επικεντρώνονται σε αυτούς ήταν πολλές.

Η επίδραση που είχε η προσθήκη του ζητήματος της κλιματικής αλλαγής στα ταξίδια στη φήμη κάθε προορισμού καταγράφεται καταρχάς μέσω του επιπέδου δημοτικότητας, με την καθαρή βαθμολογία συναισθήματος να πέφτει σε επίπεδα που είναι συνολικά πιο αρνητικά.

Η Ελλάδα είχε τη χαμηλότερη βαθμολογία για το 2023, καθώς η κάλυψη των πυρκαγιών στο νησί της Ρόδου και οι επακόλουθες πλημμύρες τον Σεπτέμβριο του 2023, επηρέασαν έντονα τη φήμη της χώρας στις διαδικτυακές συζητήσεις.

Η Ιταλία και η Ισπανία βρέθηκαν στο ίδιο επίπεδο πολικότητας όταν εισάγεται το θέμα της κλιματικής αλλαγής, έχοντας αντιμετωπίσει παρόμοια προβλήματα, όπως ξηρασίες, καύσωνες και δασικές πυρκαγιές. Ωστόσο, το περιεχόμενο δεν περιείχε το επίπεδο εστίασης σε θέματα ασφάλειας που υπήρχε στην Ελλάδα.

Σε δεύτερο επίπεδο, η διαφορά στην πολικότητα μεταξύ των ταξιδιωτικών συζητήσεων αποκλειστικά και των ταξιδιωτικών συζητήσεων με την κλιματική αλλαγή ήταν επίσης υψηλότερη για τους τρεις προορισμούς. Στην Ελλάδα παρατηρείται πτώση 57 μονάδων, ακολουθεί η Ιταλία με 53 μονάδες και τέλος η Ισπανία με 49 μονάδες.

Παραδείγματα θετικής φήμης

Παρόλο που το θέμα της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο των ταξιδιών ήταν συχνά αρνητικά πολωμένο, κάποιο περιεχόμενο ωφέλησε τη φήμη ορισμένων προορισμών. Ειδικότερα, προορισμών που προσφέρουν τη δυνατότητα διαφυγής από τη ζέστη, όπως τα βουνά και οι προορισμοί της Βόρειας Ευρώπης, που βρίσκονται όλο και περισσότερο στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.

Σε αυτούς του προορισμούς είναι και αρκετοί ευρωπαϊκοί, που προτείνονται για αποφυγή του καύσωνα το 2024, συμπεριλαμβανομένων των Αλβανικών Άλπεων, του Μπέλφαστ στη Βόρεια Ιρλανδία, του Γκάλογουεϊ και του νότιου Άιρσαϊρ στη Σκωτία, το Νόρντλαντ στη Νορβηγία, το Βόρειο Γιορκσάιρ στην Αγγλία, η Σάιμαα στη Φινλανδία και το Ταρτού στην Εσθονία.

Οι εταιρίες ταξιδίων αναφέρουν αυξημένο ενδιαφέρον των πελατών τους για βόρειους και σκανδιναβικούς προορισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Νορβηγίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας, της Ισλανδίας, της Σκωτίας, της Λετονίας και της Εσθονίας.

money-tourism.gr

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ