28.8 C
Mykonos
Friday, June 21, 2024
HomeΕΛΛΑΔΑΗ TripAdvisor εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης- το παρασκήνιο

Η TripAdvisor εξετάζει το ενδεχόμενο πώλησης- το παρασκήνιο

Το ενδεχόμενο πώλησης της TripAdvisor επανήλθε στο προσκήνιο πριν από λίγες ημέρες, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε ότι το Δ.Σ. αποφάσισε τη σύσταση ειδικής επιτροπής από ανεξάρτητους διευθυντές του συμβουλίου της «για να αξιολογήσει τυχόν προτάσεις που ενδέχεται να υποβληθούν για μια πιθανή συναλλαγή».

  • Σημειώνεται ότι σενάρια για πιθανή πώληση της TripAdvisor υπήρξαν και τον Αύγουστο του 2017 (διαβάστε Tornos News στις 27 Αυγούστου 2017).

Τώρα, η ανακοίνωση της TripAdvisor ήρθε ως απάντηση σε πληροφορίες που θέλουν την μέτοχό της Liberty TripAdvisor Holding να εξετάζει την πώληση του μεριδίου της. Η Liberty Tripadvisor, μια εταιρεία με έδρα το Englewood του Κολοράντο, κατέχει τον έλεγχο στο Tripadvisor από την αρχική δημόσια προσφορά της εταιρείας τον Δεκέμβριο του 2011. Η εταιρεία κατέχει επί του παρόντος το 21% των κοινών μετοχών της Tripadvisor, αλλά — μαζί με τον βασικό μέτοχο και πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Liberty Media, Greg Maffei — έχει ουσιαστικά πλειοψηφία ψήφου (περίπου το 57%).

Απαντώντας στην αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, στις 9 Φεβρουαρίου, η Liberty Tripadvisor γνωστοποίησε ότι το διοικητικό συμβούλιο της ενέκρινε «να συμμετάσχει σε συζητήσεις σχετικά με μια πιθανή συναλλαγή». 

Οι αναλυτές της Bernstein, με επικεφαλής τον Richard Clarke, έγραψαν σε μια έκθεσή τους: «Δεν έχουν αποκαλυφθεί όροι ως προς την πιθανή τιμή αγοράς ούτε είναι σαφές πώς η Liberty σκοπεύει να χρηματοδοτήσει τη συναλλαγή σε αυτό το στάδιο».

Στη διαδικασία αυτή, πάντως, ενδέχεται να έχει λόγο και ο Greg O’Hara, ο ιδρυτής και ανώτερος διευθύνων σύμβουλος της Certares. Το 2020, η Certares πραγματοποίησε επένδυση 325 εκατομμυρίων δολαρίων στο Liberty Tripadvisor. Το Liberty Tripadvisor έχει χρέος 2,75 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Γι αυτό οι αναλυτές εικάζουν ότι η Liberty Tripadvisor μπορεί να χρησιμοποιήσει μερικά από τα χρήματα στο Tripadvisor για να βοηθήσει στην αποπληρωμή αυτού του χρέους.

” Όλα τα λεφτά” η Viator

Επισημαίνεται ότι τα περισσότερα έσοδα στην πλατφόρμα φέρνει πλέον η Viator, μια πλατφόρμα που απέκτησε πριν από σχεδόν μια δεκαετία η Tripadvisor. Γι αυτό, δεν λείπουν τα σχόλια αναλυτών ότι πολλοί επενδυτές θεωρούν ότι η Tripadvisor είναι ένα ξεπερασμένο εμπορικό σήμα.

Η Tripadvisor άρχισε να ανακοινώνει τα οικονομικά αποτελέσματα της Viator μόλις το 2022, επομένως οι επενδυτές δεν μπορούν να παρακολουθήσουν τις προηγούμενες επιδόσεις. Ωστόσο, η Viator έχει δημιουργήσει έσοδα 576 εκατομμυρίων δολαρίων κατά τα τρία πρώτα τρίμηνα του 2023, τα οποία σημαίνουν αύξηση 57% από την αντίστοιχη περίοδο του 2022.

Η Viator μοιάζει περισσότερο με την Airbnb παρά με το Tripadvisor. Τα τρίτα μέρη παραθέτουν εμπειρίες με δυνατότητα κράτησης στην πλατφόρμα Viator. Στη συνέχεια, οι ταξιδιώτες περιηγούνται και κάνουν κράτηση. Η Viator εισπράττει την πληρωμή, πληρώνει τον διοργανωτή της εμπειρίας και κρατά το μερίδιο για τον εαυτό της με τον ίδιο τρόπο που λειτουργεί η Airbnb.

Αυτό είναι ένα διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο από της Tripadvisor, που έχει συνδέσμους για κρατήσεις ξενοδοχείων σε άλλες πλατφόρμες και η εταιρεία πληρώνεται ανά κλικ. Η πλατφόρμα επιτρέπει επίσης την προβολή διαφημίσεων για τις οποίες πληρώνεται (ανά προβολή).

Η αγορά της ταξιδιωτικής εμπειρίας, σύμφωνα με τους αναλυτές, είναι μια δυναμικά αυξανόμενη ευκαιρία και η Viator φαίνεται να είναι η πρώτη. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Airbnb, Brian Chesky, μπορεί να ζηλεύει λίγο, δεδομένου ότι προέβλεψε αυτήν την τάση εδώ και πολύ καιρό. Πολύ πίσω το 2018, ο Chesky είπε στην USA Today ότι οι ταξιδιωτικές εμπειρίες θα εξελιχθούν σε μια «ευκαιρία αντίστοιχου μεγέθους με αυτό της Amazon».

Υπό αυτό το πρίσμα, σημειώνουν οι χρηματιστηριακοί αναλυτές, η Viator είναι ήδη μεγάλη υπόθεση για την Tripadvisor. Το τρίτο τρίμηνο του 2023, τα έσοδα από τη Viator αντιστοιχούσαν στο 46% των συνολικών εσόδων της εταιρείας.

  • Η ανακοίνωση της Tripadvisor ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει διαβεβαίωση ότι θα πραγματοποιηθεί η συναλλαγή. Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δεν σκοπεύει να αποκαλύψει τις εξελίξεις σχετικά με το θέμα έως ότου η ειδική επιτροπή και το διοικητικό συμβούλιο κρίνουν ότι συντρέχουν οι κανονιστικές προϋποθέσεις για οποιαδήποτε ανακοίνωση.

tornosnews.gr

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΧΟΛΙΑ