
Που βάζει στο ίδιο πιάτο πατρίδα, λιμάνια εξωτικά, μια κονσέρβα corned beef και μια γαλέτα.
Πριν από 24 χρόνια εκδόθηκε το βιβλίο του Ηλία Μαμαλάκη Μάγειρας ή Καπετάνιος από τις εκδόσεις Road *. Όπως το περιγράφει ο ίδιος, είναι μια οφειλόμενη τιμή «στους ανώνυμους καραβομάγειρες, τους μερακλήδες καπεταναίους, τους απλούς λαϊκούς λιμανοταβερνιάρηδες».

Η συλλογή των συνταγών είναι ψαρεμένη από ανθρώπους που ταξίδεψαν πολύ στη ζωή τους, τάισαν κόσμο στα εμπορικά καράβια, στα σκάφη αναψυχής, στα ποστάλια, στα κρουαζιερόπλοια. Αφορούν πιάτα που βγήκαν από τα μαγειρεία των καραβιών, τις καντίνες και τα στέκια των λιμανιών. Είναι μια ευρεία αναφορά στην κουζίνα των λαών που έχουν συνδετικό κρίκο τη θάλασσα και το ταξίδι. Συχνά θα συναντήσουμε στις περίπου 100 συνταγές του βιβλίου εξωτικά ονόματα και προϊόντα, κάποια από τα οποία, το μακρινό 2001, πιθανόν να ήταν άγνωστα σε πολλούς από εμάς.
Διαβάστε περισσότερα στο gastronomos.gr