Ο Δημοτικός Σύμβουλος Μιλτιάδης Ατζαμόγλου έκανε την δική του τοποθέτηση στα μέσα μαζικής ενημέρωση για τις Στρατηγικές επενδύσεις που θα γίνουν στη Μύκονο.
Η σχειτκή τοποθέτηση.
Στρατηγικές επενδύσεις είναι οι επενδύσεις, οι οποίες, λόγω της στρατηγικής τους βαρύτητας για την εθνική ή την τοπική οικονομία, δύνανται να ενισχύσουν την απασχόληση, την παραγωγική ανασυγκρότηση και την ανάδειξη του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της χώρας, σύμφωνα με τις αρχές της κοινωνικά δίκαιης, δίχως αποκλεισμούς, ισόρροπης και αειφόρου ανάπτυξης, με κύρια χαρακτηριστικά την προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων….
Ο παραπάνω ορισμός «περιγράφει » τις στρατηγικές επενδύσεις στην ιστοσελίδα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Αν ρίξει, ωστόσο, κάποιος μια ματιά στα επενδυτικά έργα που έχουν εγκριθεί τα τελευταία χρόνια εύλογα θα αναρωτηθεί κατά πόσο συμβάλλει μια τέτοια επένδυση στην ανάπτυξη ενός νησιού όπως η Μύκονος.
Την ίδια ώρα, μάλιστα, που ο κατάλογος των επενδυτικών σχεδίων που έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων αφορά την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων.
Δυστυχώς κατά την γνώμη μου, ο ορισμός των στρατηγικών επενδύσεων έχει χάσει την πραγματική του έννοια ειδικά σε νησιά όπως η Μύκονος, @@@@μιάς και μέσα από τα ΕΣΧΑΣΕ ελαστικοποιούνται οι όροι δόμησης σε βάρος του ήδη επιβαρυμένου περιβάλλοντος, με την κατά παρέκκλιση αδειοδότηση να αποτελεί σχεδόν τον κανόνα.
Ειδικά στο περιβαλλοντικό πλαίσιο, η προοπτική απώλειας φυσικών περιοχών, όπως οι βραχώδεις εκτάσεις, που στη περίπτωση της Μυκόνου αποτελουν το ειδικό χαρακτηριστικό γνώρισμα του νησιού, αναδεικνύουν την αναγκαιότητα για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και όχι τη δημιουργία μεγάλων τουριστικών καταλυμάτων που τσιμεντώνουν ολόκληρες περιοχές.
Η ισόρροπη και αειφόρος ανάπτυξη που αναφέρεται στον ορισμό των στρατηγικών επενδύσεων χάθηκε στον δρόμο.
Οι Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικές Επενδύσεις (ΕΣΧΑΣΕ) σε τουριστικά μέρη, όπως η Μύκονος, θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους την διατήρηση της τοπικής πολιτιστικής ταυτότητα και την αειφορία.
Μια τέτοιου είδους μεγάλη στρατηγική επένδυση πρέπει να εξετάζεται με προσοχή προκειμένου να αξιολογείται η συνολική επίδραση στο περιβάλλον, η συνεισφορά στην τοπική κοινότητα και η συμβατότητά με τον τοπικό πολεοδομικό σχεδιασμό.
Αναρωτιέμαι λοιπόν, ποιά είναι άραγε η επιχειρηματολογία ώστε να τεκμηριωθεί η υπερψήφιση μιας τέτοιου είδους στρατηγικής επένδυσης ;
Αν έγινε η αρχή και η Δημοτική Αρχή ψήφισε θετικά την πρώτη στρατηγική επένδυση πόσες ακόμα θα υπερψηφίσει στην πορεία ;
Μήπως με αυτόν τον τρόπο βγάζουμε τα μάτια μας μόνοι μας και χάνουμε κάθε πλεονέκτημα στο να αντισταθούμε σε όλες τις υπόλοιπες στρατηγικές επενδύσεις που ακολουθούν ;
Πως αλήθεια υπερασπιζόμαστε το συμφέρον του τόπου μας όταν δεν προοικονομούμε το φυσικό κάλλος του νησιού μας για τις επόμενες γενιές;
Ας αναρρωτηθούμε όλοι μαζί ως κοινωνία για το μέλλον τόσο το δικό μας, όσο και για των παιδιών μας.