
Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων βρίσκονται οι κατολισθήσεις, με τις Αρχές να σχεδιάζουν μια σειρά από έργα για την πρόληψη και αντιμετώπισή τους.
Το βράδυ της Παρασκευής προς Σάββατο σημειώθηκαν αρκετές σεισμικές δονήσεις, τρεις εκ των οποίων ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ.

«Θεωρώ ότι το σενάριο των 6 και πάνω Ρίχτερ απομακρύνθηκε. Οι εκδηλώσεις μικρότερων σεισμών είναι σε υψηλά επίπεδα, συνεπώς απομειώνεται η συνολική ενέργεια που είχε συσσωρευτεί στην περιοχή και δημιουργούσε όλη αυτή την σεισμική δραστηριότητα», εξήγησε ο καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών και πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμιος Λέκκας, μιλώντας στο αναλυτικό στο ΕΡΤNews.
«Η σεισμική ακολουθία έχει ιδιαίτερη ένταση, είναι σε υψηλό επίπεδο και αυτό που προβλέπουμε και εκτιμούμε είναι ότι θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες μέρες αλλά σίγουρα από την άλλη βδομάδα – εάν παραμείνουμε στο σενάριο αυτό – θα αρχίσει και να μειώνεται η συχνότητα αλλά και τα μέσα μεγέθη, με διακυμάνσεις όμως οι οποίες αφορούν χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα είτε σε ένα εικοσιτετράωρο».
«Αρκετοί είναι οι κάτοικοι που έχουν μείνει στο νησί», συνέχισε ο κ. Λέκκας. «Η κατάσταση αυτή με την σεισμική δραστηριότητα συνηθίζεται. (…) Είναι πάντως ενδιαφέρον φαινόμενο, εντός εισαγωγικών, για όλους εμάς που ασχολούμαστε με την επιστήμη της σεισμολογίας, της γεωλογίας, της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών, διότι για εμάς η Σαντορίνη και η γύρω περιοχή είναι ένα φυσικό εργαστήριο το οποίο μας δίνει τη δυνατότητα να το εξετάσουμε και να αντλήσουμε πολύτιμες γνώσεις σε σχέση με την εξέλιξη της σεισμικής ακολουθίες και όχι μόνο».