11.6 C
Mykonos
Friday, March 21, 2025
HomeΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΤυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς: το κάθετο τυροκομείο που έχει κάνει την κοπανιστή...

Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς: το κάθετο τυροκομείο που έχει κάνει την κοπανιστή επιστήμη

Η οικογένεια Κουκά παράγει εδώ και τρεις γενιές το πιο τσουχτερό μυκονιάτικο τυρί και μαζί του τυροβολιά, ξινότυρο και μια καταπληκτική γραβιέρα. Το κάθετο τυροκομείο της, που «φωτίζει» ένα άλλο πρόσωπο της Μυκόνου, έλαβε το Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών προϊόντων του Γαστρονόμου.

Στις 4.30 τα ξημερώματα, που η Μύκονος ακόμα ξεφαντώνει, ο Θοδωρής Κουκάς καταπιάνεται με το πρωινό άρμεγμα και το τάισμα των ζώων, κι ύστερα μπαίνει στην τυροκόμηση.

Παρακολουθεί και συμμετέχει σε όλα τα στάδια της παραγωγής, ενώ συχνά αναλαμβάνει και τις διανομές. «Είναι σημαντικό να έχω τον απόλυτο έλεγχο.

Δεν γίνεται διαφορετικά. Για να πετύχουμε τον στόχο μας, πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι τα τυριά μας, που είναι εξαιρετικά ευπαθή, θα φτάσουν στο πιρούνι του καταναλωτή έτσι όπως πρέπει. Όλα αυτά απαιτούν χρόνο από μένα», εξηγεί.

Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Η φάρμα της οικογένειας Κουκά είναι μια από τις μεγαλύτερες των Κυκλάδων.
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Ο τυροκόμος Θοδωρής Κουκάς είναι παρών σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τη φροντίδα των ζώων και το αρμεχτήριο, μέχρι την τυροκόμηση και τη διανομή των προϊόντων.
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – ΚουκάςΒραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς

Η οικογένεια Κουκά έχει κάνει την κοπανιστή επιστήμη. Με γνώση, εμπειρία και αφοσίωση παράγει εδώ και τρεις γενιές το πιο τσουχτερό τυρί της Μυκόνου, τον ακρογωνιαίο λίθο της τοπικής τυροκομίας. Ο παππούς του Θοδωρή, ταχυδρόμος στο επάγγελμα, κάθε που πήγαινε στην Αθήνα, μαζί με τα γράμματα έκανε διανομή και τη σπιτική κοπανιστή που έφτιαχναν με την κυρά του. Η ιδέα του σημερινού τυροκομείου στην Άνω Μερά άρχισε να σχηματίζεται όταν το 1985 ο Μάρκος Κουκάς, πατέρας του Θοδωρή, ξεκίνησε τη φάρμα με τις αγελάδες στη Μαού. Πλέον πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες φάρμες βοοειδών των Κυκλάδων, με 380 καλοθρεμμένα ζώα, που δίνουν ετησίως περί τους 1.700 τόνους γάλα. «Δεν ταΐζουμε έτοιμα φυράματα», μας λέει ο Θοδωρής, «αλλά φυσικές βιολογικές τροφές, ενώ οι αγελάδες βόσκουν και στα χωράφια τις εποχές που υπάρχει βοσκή». Το πρωτοποριακό σύστημα ελέγχου που εγκατέστησαν πρόσφατα, παρέχει εικοσιτετράωρη παρακολούθηση των ζώων, ελέγχει την υγεία και την καλή διατροφή τους. Ταυτόχρονα συνδέεται και με το σύγχρονο αρμεχτήριο όπου εφαρμόζεται γαλακτομέτρηση. Όλα αυτά μαζί τούς εξασφαλίζουν ότι τα ζώα είναι υγιή και παράγουν ποιοτικό γάλα.

Κορωνίδες της παραγωγής τους, τα παραδοσιακά τυριά της Μυκόνου, δηλαδή η κοπανιστή, η τυροβολιά και το ξινότυρο.
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Ο Θοδωρής καμαρώνει ιδιαιτέρως για την κορυφαία γραβιέρα που έχει καταφέρει ύστερα από επίμονη προσπάθεια πολλών χρόνων.
Ο Θοδωρής είναι απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων.Τα παιδιά του Θοδωρή ζουν μια κανονική ζωή, κοντά στη φύση και στα ζώα. Η αλήθεια της Μυκόνου υπάρχει στους αγρούς, στις μικρές και μεγάλες φάρμες, στους ανθρώπους της.
Γεμίζοντας τα κεσεδάκια της κοπανιστής. Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

«Μου άρεσε αυτή η δουλειά από πολύ μικρός. Θυμάμαι πως ήθελε χρόνο να ζυμωθεί η κοπανιστή, δεν βλέπαμε την ώρα να γίνει. Όταν πηγαίναμε τα ζώα να βοσκήσουν στις Δήλες, απλώναμε την κοπανιστή στη μόστρα με τη λιωμένη ντομάτα, λάδι, ρίγανη κι αλάτι, και έπειτα πάλι στο σπίτι την τρώγαμε με το σταφύλι και το καρπούζι». Ο Θοδωρής με τα χρόνια πήρε πολύ στα σοβαρά την υπόθεση «μυζήθρα», όπως λέγανε την κοπανιστή οι παλιοί Μυκονιάτες. Απόφοιτος της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων, μπήκε πολύ νωρίς στην τυροκόμηση, πριν καν κλείσει τα 20, και πλέον παράγει όπως και οι παππούδες του το φλογερό τυρί με όλο το επιστημονικό υπόβαθρο των σπουδών του, αλλά και παραδοσιακή μυκονιάτικη τυροβολιά και ξινότυρο, στο σύγχρονο οικογενειακό τυροκομείο, αποκλειστικά και μόνο με δικό τους γάλα, ολόφρεσκο.

Ο Θοδωρής με τους γονείς του, Ειρήνη και Μάρκο, μας υποδέχτηκαν στο σπίτι τους στις Δήλες για να μας δείξουν την άλλη πλευρά της Μυκόνου, όπου η ζωή κυλά φυσιολογικά και ανεξάρτητα από τη λαίλαπα του τουρισμού.
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Ο Θοδωρής, η μικρή Ειρήνη και τα μοσχαράκια σε ένα στιγμιότυπο της καθημερινότητάς τους.

«Έχει πολύ ζόρι αυτή η δουλειά, αλλά ευτυχώς το νησί μάς στηρίζει, παρόλο που τα προϊόντα μας είναι πολύ πιο ακριβά από τα βιομηχανικά. Το 80% της τοπικής εστίασης απορροφά περί το 40% της παραγωγής μας». Σταδιακά πρόσθεσαν στην γκάμα τους αφράτο γιαούρτι τσαντίλας, απαλό ανθότυρο και αριστοτεχνική γραβιέρα, παιδεμένη για χρόνια, η οποία κέρδισε τις εντυπώσεις στην τυφλή γευσιγνωσία του Γαστρονόμου με τη συναρπαστική αψάδα της και τη μεστή, βουτυράτη γεύση. «Εδώ στη Μύκονο θα μπορούσαμε να κάνουμε κάτι πολύ πιο εύκολο και με περισσότερα οικονομικά οφέλη, και αντί να στεγάζουμε αγελάδες, να ασχοληθούμε με τον τουρισμό», μας λέει και συμπληρώνει: «Ελπίζω να κάνω τις κόρες μου να αγαπήσουν τη δουλειά μου, γιατί το άγχος μου είναι τι θα απογίνει το τυροκομείο όταν μεγαλώσω εγώ». Τίποτα δεν τον ξεκολλά από τα τυριά και, μέσα από τη δουλειά του, φωτίζεται μια «άλλη» Μύκονος. Η αληθινή Μύκονος, των παραδόσεων, των μελτεμιών, των καθαρών γεύσεων.

Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Ο Θοδωρής θεωρεί χρέος του να μη λείπουν από την γκάμα τους τα παραδοσιακά τυριά της Μυκόνου, όπως η τυροβολιά, η κοπανιστή και το ξινότυρο, αλλά δεν κρύβει ότι έχει πάθος και με τη γραβιέρα, τη συνταγή της οποίας έχει παιδέψει πολύ.
Βραβείο Παραγωγής Τυροκομικών Προϊόντων: Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς
Ο τυροκόμος νιώθει ευθύνη για το προϊόν του ανά πάσα στιγμή. Φροντίζει ο ίδιος να γίνεται σωστά η παράδοση και να φτάνουν τα τυριά και τα γαλακτοκομικά σε άριστη κατάσταση στο σημείο πώλησης.
Τα προϊόντα του τυροκομείου ξεχώρισαν στη γευσιγνωσία κυκλαδίτικων τυριών του Γαστρονόμου.

Τυροκομείο Μυκόνου – Κουκάς, Παλιόκαστρο Άνω Μεράς, Μύκονος Τ/22890-71.813
Τα προϊόντα τα βρίσκουμε στη Μύκονο αλλά και σε επιλεγμένα σημεία και deli στην Αθήνα. Ενδεικτικά: Θανόπουλος, κάποια μεγάλα καταστήματα Σκλαβενίτης, Μιράν, Κουκάς Ιωάννης, The butcher shop, Η σέσουλα της γειτονιάς, Παράδοση κ.ά.

Δείτε εδώ το βίντεο από τη βράβευση του Γαστρονόμου

Πηγή: gastronomos.gr

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here
Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ